Historia

KMA Filmproduktion AB bildades 1996 i Kungälv av Kjell Andersson, under namnet Studio 24 Göteborg AB. Tanken var från första början att kombinera professionell videoproduktion med utbildning inom media. 1997 såldes utbildningar till bl.a. Komvux, Kongahällagymnasiets mediaprogram och Nordiska Folkhögskolans journalistlinje. Kurser hölls i rörlig bild och digital ljudbehandling. På produktionssidan gjordes beställningsfilmer för bl.a. ÅSS Processventilation och Volvo Lastvagnar.

1998 kom vi igång med dokumentärfilmen Den lilla människans storhet, med ekonomiskt stöd från Svenska Filminstitutet och Film i Väst. Filmen följer regissören Roy Anderssons arbete med långfilmen Sånger från andra våningen och blev ett utdraget och och mycket omfattande projekt.

En kurs i rörlig bild för lätt förståndshandikappade födde idén till De fyras gäng, en kort dokumentär om fyra av dessa människor. De fyras gäng blev klar våren 1999 och visades i augusti på SVT.

För att undvika förväxling med Studio 24 i Stockholm, bytte vi 1998 namn till KMA Filmproduktion, samtidigt som systerföretaget AK Utbildning bildades. AK Utbildning ska hädanefter ta hand om kursverksamheten, medan KMA inriktas på videoproduktion.

År 2000 blev ett hektiskt år: dokumentärfilmen Den lilla människans storhet blev äntligen klar och den fristående fortsättningen på De fyras gäng, kallad Gränslandet, spelades in. I början av 2001 klipptes Gränslandet färdig. Filmen visas på SVT 17 juni 2001.

Sedan 2001 har vi producerat såväl informationsfilmer som dokumentärer, som ett flertal har visats på SVT och annan skandinavisk television. Du kan läsa mer om dessa under länken produktioner.

KMA Filmproduktion deltog vintern 2008 i Minnesota vid American Swedish Institutes utställning Radiant Knits: The Bohus Tradition då vi visade upp vår engelska version av dokumentärfilmen Stickspåret. Närmast spelas in en historisk dokumentärfilm om den så kallade Hitlerstenen. Filmen planeras vara klar 2009.